torsdag den 9. januar 2014

Tunesisk hækling: En guide til perfekte kanter!

En gang i efteråret lovede jeg her på bloggen, at jeg ville dele et tip til at få fine venstrekanter i tunesisk hækling. Når man skifter farve i venstre side (for at få den melerede effekt), mangler man nemlig et maskeled for at få den rigtige, pæne kant.

Hvis man hækler puder, der skal monteres med stof på bagsiden, gør det ikke den store forskel, da kanten jo er sømrum. Men hvis man begiver sig ud i eks. tæpper, ser det bare klasser pænere ud, at kanten er helt lige og pæn.

Tricket jeg viser nedenfor har jeg lært i en amerikansk tutorial. Det virker muligvis lidt uoverskueligt ved første øjekast, men prøv dig frem efter billederne, mens du sidder med garn og hæklenål - så tror jeg det giver mening!  

Jeg har lavet en lille hækleprøve med tunisian simple stich i Thick & Quick og med en Knitpro Spectra hæklenål i str. 12.

Here goes:

Saml masker op mod venstre som du normalt gør.


I sidste maske til venstre går du ind under begge maskeled. Det er ret simpelt når du kun har én farve, men skifter du til en ny i venstre side, kommer du til at mange det ene maskeled - hvis du ikke kan det rigtige trick!

Sådan ser venstrekanten ud når den er lavet rigtigt. Med en maskekant som i højre side.

For at få det maskeled, du ellers kommer til at mangle ved farveskift, gør du flg: Før farveskift lægger du garnet, du er færdig med, henover hæklenålen som på billedet.

Første gang du sætter en ny farve til, laver du en løkke og placerer den forrest på hæklenålen.

Træk nu den nye farve garn igennem garnet der var lagt henover og første maske. Hold fast på garnet med pege- og tommelfinger for at undgå at det skrider.

Efter at have gjort som forklaret ovenfor slår du om med det koral og trækker gennem næste to masker (som du altid gør). Hold stadig fast på det beige garn.
Nu har du lavet en fin maske, som du går ned i som den sidste, næste gang du er tilbage i venstre side.


Hækl mod højre og tilbage mod venstre med den koral. Gå igennem den maske, du lavede ovenfor, som den allersidste.


Nu skal der skiftes til beige igen. Læg det koralfarvede garn henover hæklenålen som ved sidste farveskift. Her skal dog ikke laves en løkke med den nye farve, da det beige jo i forvejen er fæstnet en række nede. Slå blot om med den beige og træk garnet der ligger henover og første maske (vist i cirklen). Hold igen godt fast med pege- og tommelfinger, indtil du har hæklet et par masker hen.

Fortsæt som normalt med at hækle af og samle op igen. Masken i cirklen er det sidste du går ned i, når du er tilbage i venstre side igen.
Som afslutning laves en kædemaske-kant: Saml én maske op og træk igennem den forrige, således at der altid kun er én maske på nålen.

Fortsæt hele vejen hen - et voila; du er færdig!

3 kommentarer:

 1. To sjæle, en tanke! Jeg har lige taget billeder til samme guide ;-) måske jeg bare skulle droppe det, nu når du har lavet en fin en. Klem Pernille

  SvarSlet
 2. Hvor er det en smuk måde at hækle på, nærmest som at væve.
  det vil jeg helt klart forsøge mig med:-)

  Tina Hoffbeck
  http://www.mariahoffbeck.blogspot.com

  SvarSlet
 3. Skal man have bestemt hæklenål til tunisik hækling

  SvarSlet